Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

BALLA MÉNESI FEKETE LEÁNYKA KOLNA 2018

3.190 Ft
Menny.:palack
Termelő: Balla Géza
Elérhetőség: Raktáron
Egységár: 4.253,33 Ft/liter
Várható szállítás: 2021. október 26.
A pincészet saját leírása a borról:

Borunkban a feketeleánykára jellemző intenzív gyümölcsösség, meggyre, feketeribizlire, áfonyára emlékeztető illatjegyek keverednek fűszeres karakterekkel. Ízében, lágy, kerek tanninok, kellemes savérzet teszi szerethetővé ezt a fajtát. "A fekete leányka belső erdélyi őshonos kékszőlő fajta. Eredete I. Istvánig nyúlik vissza, a Hunyadiak pedig bizonyítottan legkedveltebb boruknak tartották, sőt a legendás Fekete Sereg katonái is ezt itták. Mára Erdélyben ritka, elsősorban a Kárpátok romániai lejtőin terem."  Spontán erjesztéssel, 50 hl-es ászokhordós érleléssel készült vörösbor.

A Válogatás/Selection borcsaládunk ettől az évjárattól a KOLNA nevet viseli. A kolnák Ménes egyedi építményei voltak. Ezek a kisebb-nagyobb épületek, melyek a présházaktól a fényűző villákig változó méretekben utcasorokba rendeződve lepték el a dűlőket a 19. századig, Ménes, Arad-hegyalja örökségének részét képezik mai napig. A közel kétezer kolna úgy tartozott Méneshez, mint a kadarka, az aszú, a sötét bíborszínű vörösek, a sziklás dombok, a vulkanikus altalaj, a mikroklíma. A terroir emberi oldalát jelképezik. 

A kolna szerb eredetű szó, és bár a nevet viselő építmények néhány kivétellel eltűntek az idők folyamán, a kifejezés mai napig él a helyiek nyelvhasználatában, és csakis a régióban használatos. Hasonlóan egyedi ez a kifejezés, amilyen egyediek az itt születő borok.

Tulajdonságok

Borvidék Erdély-Arad
Fajta Fekete leányka
Szín Vörös
Évjárat 2018
Jelleg Száraz
Alkoholtartalom 14%
Kiszerelés 0,75 liter